MALTED MILK - 1975

Artiest info
Website
facebook
label: Blues Production / Modular

MALTED MILK -de naam verwijst naar een titel van een nummer van Robert Johnson- is een Franse band die in 1998 werd opgericht en die is geëvolueerd van een akoestisch blues duo (gitaar + mondharmonica) naar een kwintet en meer recentelijk naar een 7-koppige  funky Soul en groove band rond frontman Arnaud Fradin. Ze debuteerden in 2012 met de 45 toeren-single (gelimiteerde oplage van 500 genummerde exemplaren), “Nola Dance”. Deze maand brengen ze een 8-track album met de significante titel ‘1975’. De titel is ook het geboortejaar van Arnaud Fradin, oorspronkelijk een inwoner van Nantes. Arnaud Fradin, die samen met Toni Green, de basis legde voor dit een combo met Thomas Troussier (mondharmonica), Igor Pichon (contrabas) & Richard Housset (percussie), onder de naam Arnaud Fradin Roots & Combo Steady Rollin Man. De line-up van de MALTED MILK anno 2024 bestaat uit Arnaud Fradin (zang, gitaar), begeleid door co-artistiek directeur Igor Pichon (bas), Damien Cornelis (keyboards), Richard Housset (drums), Eric Chambouleyron (gitaar), Vincent Aubert (trombone) & Pierre-Marie Humeau (trompet). Van de acht nummers zijn er 7 geschreven door Marco Cinelli (Cinelli Brothers), hier ook arrangeur maar ook technisch adviseur. Het achtste nummer, "King Without a Crown", is van Hugo Deviers (muzikant, drummer, muziekleraar, gitarist) en Maxime Genouel (gitarist, contrabassist, zangeres). Zij staan mee garant voor Soul, funk en blues op alle niveaus.

‘1975’, het nieuwe album van Malted Milk snijdt niet alleen onderwerpen aan die met name de zanger van de band -Arnaud Fradin- bezighouden, maar schetst ook een beeld van een samenleving waarmee veel mensen zich identificeren. Moeilijke huidige tijden, een gebroken gezin en afhankelijke kinderen. Het personage schommelt tussen momenten van grote helderheid en optimisme en momenten van woede. Gevoelens die worden weerspiegeld in een algemene visie op de wereld waarin we vandaag leven, verwoest door het misbruik van de machtigen en ongevoelig gemaakt voor de “valse” vrijheden die ze ons bieden. Zou het kunnen dat de persoonlijke toestand van het karakter van het album ook het gevolg is van een verwrongen samenleving?

Malted Milk maakt een stilistische reis van sterke soul en funk roots naar resoluut modernere muzikale invloeden, allemaal gekruid met zoete hooks variërend van disco tot folky. Malted Milk zet zich opnieuw in om openlijk te spreken over ongemakkelijke onderwerpen waarbij ze eerlijk hun passie voor Amerikaanse en popmuziek  weerspiegelen. Het resultaat is een authentiek album, waarin de zanger een soort woordvoerder wordt van de band en de luisteraar.

“Better Now” kwam eerst uit als promo single. Het is een nummer met een vrolijke en aanstekelijke sfeer dat een pijnlijk onderwerp behandelt dat vaak aan bod komt in blues en soul, dat van het uiteenvallen. Hoewel de zanger Arnaud Fradin hier een verklaring van mislukking aflegt, probeert hij niettemin het positieve karakter van deze ongelukkige situatie te identificeren. In deze onverholen knipoog naar Van Morrison's "Brown Eyed Girl" verlaat Malted Milk even het land van het landelijke zuiden om zich, zonder zichzelf helemaal te verliezen, onder te dompelen in de meer flamboyante wereld van de noordelijke soul. Met “1975” waar Malted Milk mee van wal steekt, geraak je al snel in de juiste sfeer. Het funky “A Little Bit of Soul”, “I’m Possible” en “Do What You Must” zijn naast aanstekelig funky ook poppy, maar vooral nummers waarop je vooral dansen moet. “Love for Yourself” is zoals “King Without a Crown” een nummer dat heel soulvol is en “Set Me Free”, gezien het hoge disco gehalte, een uitgesproken radiohit. Malted Milk slaagt er duidelijk in om hun muzikale voorkeuren te bundelen op dit mini album dat hun passie voor Amerikaanse en popmuziek weerspiegelt. ‘1975’ is een authentiek album, waarin de zanger met verhalen die je aanspreken, een soort woordvoerder werd van de 7-koppige band en de luisteraar.

“'1975' by MALTED MILK is an authentic album, a stylistic journey that goes resolutely through strong soul and funk to contemporary musical disco and poppy folk…”

Eric Schuurmans

 

‘1975’: tracklist: 01. 1975 – 02. A Little Bit of Soul – 03. Love for Yourself – 04. Better Now – 05. I’m Possible – 06. King Without a Crown  - 07. Do What You Must – 08. Set Me Free | Music/Lyrics: Marco Cinelli, w/Hugo Deviers & Maxime Genouel (6), or as [noted] | Credits: Arnaud Fradin: lead vocs, guitar / Igor “Pifonk” Pichon: bass / Richard Housset: drums / Damien Cornelis: keys / Eric Chambouleyron: guitar / Vincent Aubert: trombone / Pierre-Marie Humeau: trumpet

Discography MALTED MILK: 1975 [2024] | Riding High (ep,5#) [2021] | “Keep On Drinking/Midnight Tonic” [2020] | Love, tears and Guns [2019] | Milk and Green, ft. Toni Green [2014] | On Stage Tonight! (Live) (Bonus track version) [2014] | Get Some [2012] | Soul of Woman (ep,4#) [2011] | Sweet Soul Blues [2010] | Easy Baby [2005] | Peaches, Ice and Wine [1999] | (“Single”)